Societat

La comunitat jueva acomiada la festa 'Januká'
09/12/2010

  • Durant vuit dies en un centenar de domicilis s'ha commemorat la festa mil·lenària de les llums
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Ahir la sinagoga recollia a un nombrós públic per acomiadar el darrer dels dies de la festa mil·lenària de les llum o Januká. La comunitat jueva del Principat s'afegeix aquesta festivitat en la que es commemora la consagració del temple de Jerusalem desprès de la revolta macabea del segle II abans de Jesucrist. «La festivitat simbolitza la lluita per la llibertat religiosa i d'expressió duta a terme per un petit grup de sacerdots que es van revelar contra la imposició he?lenística de prohibir als jueus viure amb la seva creença,», van explicar ahir des de l'ACIV, Comunitat Jueva d'Andorra.

Més de 150 persones conformen la comunitat jueva al Principat, la majoria d'ells són jueus sefardites que han vingut del Marroc.

Molts dels domicilis d'aquests jueus han lluit els darrers vuit dies un canelobre de vuit braços, anomenat janukiá, en un lloc visible de l'habitatge, i han anat encenent cada dia un llum perquè finalment tots els braços estiguessin il·luminats, tal i com marca aquesta tradició. «Amb aquest costum es vol demostrar que som lliures», van dir des de l'ACIV. Altres costums que han perdurat ha estat la degustació dels sufganiot, com un donut farcit de xocolata o melmelada . Segons compta la història els sacerdots jueus, quan van arribar a Jerusalem per establir el culte i encendre la làmpada del temple, es van adonar que tant sols tenien oli per a un dia, però les llums del canelobre van romandre enceses els vuit dies consecutius. HPer a més informació consulti l'edició en paper.enfemen

banner_monograficshemeroteca

Els + llegits

Written on 17/04/2014, 03:00 by Administrator
L'executor de sentències actuarà davant resolucions judicials civils i administratives, i a demanda dels...
Written on 21/04/2014, 03:00 by Administrator
El projecte neix d'un estudi elaborat amb el coneixement dels padrins del Principat El clúster de Salut...
Written on 22/04/2014, 03:00 by Administrator
L'ocupació ha arribat al 75%, dada «positiva» tenint en compte l'època tardana de la festivitatHan...
Written on 23/04/2014, 03:00 by Administrator
Herri Batasuna va inventar als anys 90 les rodes de premsa sense preguntes, gènere periodístic...

Twitter @PeriodicAND

by acls us

Entrades blog Societat